Givinostat (Duvyzat™) Adlı İlaç, FDA Tarafından 6 Yaş ve Üzeri DMD Hastaları İçin Onaylandı, EMA Onay Süreci Devam Ediyor

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Duchenne kas distrofisi (DMD) olan 6 yaş ve üstü kişilerin tedavisi için Italfarmaco'nun Givinostat'ını onayladı. Artık Duvyzat olarak adlandırılacak olan bu ilaç, ABD'de DMD'nin tüm genetik çeşitliliklerine sahip hastalar için onaylanan ilk steroid olmayan tedavidir. Tedavinin amacı, genellikle erkek olan hastalarda kas kaybını azaltmak ve iltihabı azaltmaktır.

Haber Özeti:
  • Givinostat, HDAC enzimini bloke ederek kas iltihabını ve fibrözü azaltmayı ve kas onarımını desteklemeyi amaçlamaktadır.
  • FDA, 6 yaş ve üzeri tüm DMD hastaları için Givinostat'ın Amerika'da ''Duvyzat'' adıyla pazara sunulmasını onayladı.
  • DMD hastalarının kilosuna uygun dozda, her gün tablet şeklinde kullanılacak olan ilaç, kortizon kullanımına devam etmeyi engellememektedir. Birlikte kullanılma uygundur.
  • Faz 2 çalışmasındaki 7-11 yaş arasında çocuklarda kasları koruduğu, yürüme süresini uzattığı ve solunum fonksiyonlarını koruduğu daha önce açıklanmıştı. (Çalışma kodu: NCT02851797)
  • EMA (Avrupa) onay incelemesi için yapılan başvuru Eylül 2023'te kabul edilmişti. İnceleme olumlu sonuçlanırsa Avrupa'da da ilacın pazara sunulması mümkün olacaktır.
  • Faz 3 çalışmasında, tedavi alanların 4 basamak tırmanma süresi 18 ay sonunda 1.25 saniye uzarken, plasebo alanlarda 3.03 saniye uzadı.
  • 17 hareketin 0-1-2 skalasında NSAA (Kuzey Yıldızı) testinde tedavi alanlarda puanların düşüşü % 40 daha oz oldu. Ayrıca kas kaybı sonrası görülen yağ dokusun da % 30 daha az olduğu görüldü.
  • Aradaki fark, istatiksel olarak anlamlıdır ve ilacı kulananların kas gücünü daha iyi koruduğunu işaret eder.
Italfarmaco'nun baş tıbbi sorumlusu Paolo Bettica, MD, PhD, şirketin basın bülteninde, "FDA'nın DMD için Duvyzat'ın onayı, sağlam ve başarılı klinik geliştirme programımıza dayanarak, DMD ile yaşayan insanlar için anlamlı bir etkiye sahip olabilecek güvenli ve etkili bir tedavi sunma taahhüdümüzü yansıtıyor," dedi.

ABD düzenleyicisi Emily Freilich, MD, FDA'nın "DMD için yeni tedavilerin geliştirilmesine kararlı olduğunu" belirtti.

"Bu onay, genetik mutasyondan bağımsız olarak DMD'ye etkilenen bireyler için bu ilerleyici ve yıkıcı hastalığın yükünü azaltmaya yardımcı olacak başka bir tedavi seçeneği sunmaktadır," diyerek FDA'nın İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi, Sinir Bilimleri Bürosu, Nöroloji 1. bölümünün direktörü olan Freilich, ajansın basın bülteninde belirtti.

Duchenne savunucuları, Duvyzat'ın onaylanmasından 'heyecan duyduklarını' belirtiyor. CureDuchenne'in kurucusu ve CEO'su Debra Miller, "FDA'nın Duchenne hastalığı olan altı yaş ve üstü bireyler için Duvyzat'ı (givinostat) onaylamasından memnuniyet duyuyoruz," dedi. "Bu, yıkıcı hastalıkla karşı karşıya kalan aileler için onaylanmış tedaviler listesine bir yenisi eklenmesinin yanı sıra, genetik mutasyonlarından bağımsız olarak herkes için dönüştürücü tedavilerin hızla geliştirilmesinde önemli bir adımdır," şeklinde konuştu.

Parent Project Muscular Dystrophy'nin kurucu başkanı ve CEO'su Pat Furlong, Italfarmaco tarafından yapılan açıklamada, kar amacı gütmeyen kuruluşun "DMD için yeni bir tedavi olan Duvyzat'ın FDA onayından çok memnun olduğunu" belirtti.

Furlong, "Bu, Duchenne topluluğu için büyük umutlar vaat ediyor ve Duchenne hastalığının ilerlemesini önlemek için temel bir tedavi olacağına inanıyoruz," dedi.

Onay, aynı zamanda Muscular Dystrophy Association (MDA) tarafından da memnuniyetle karşılandı. MDA'nın kamu politikası ve savunuculuk başkan yardımcısı Paul Melmeyer, onayın "FDA'nın Duchenne gibi hastalıklarda hastalığın ilerlemesini yavaşlatmanın önemini anladığını ve bu durumun toplum için ne kadar anlamlı olduğunu gösterdiğini" belirtti.

"Yeni tedavilerin hastalığın ilerlemesini yavaşlatması ve hastaların ve ailelerinin sesinin duyulmasını sağlamak için FDA ile iş birliği yapmaktan gurur duyuyoruz," dedi.

Duvyzat'ın onayı, Duchenne kas distrofisinin (DMD) neden olduğu genetik bir bozukluk olan DMD genindeki mutasyonlardan kaynaklanan pozitif verilere dayanıyor. Bu gen, distrofin adı verilen bir protein için kodlar. Distrofin olmadan, kaslar aşınma ve yıpranmaya karşı daha savunmasız hale gelir ve sonuç olarak kas dokusunun ve işlevinin kaybına neden olur.

Duvyzat, DMD'de aşırı aktif olan histon deasetilaz (HDAC) ailesine ait enzimleri engelleyerek çalışır. Bu enzimler, hücresel genetik aktiviteyi düzenlemede rol alır.

Tedavinin onayı, EPIDYS (NCT02851797) adlı Faz 3 klinik denemesinden gelen pozitif verilere dayanıyordu. Bu deneme, yürüyebilen ve stabil bir kortikosteroid dozunda olan 6 ila 17 yaşlarındaki 179 Duchenne hastası çocuğu içeriyordu.

Çocuklar, yaklaşık 1.5 yıl boyunca Duvyzat veya plaseboya günde iki kez rastgele atanmışlardı ve ardından dört basamaklı merdiveni çıkma süreleri test edilmişti. Bu süre boyunca, Duvyzat'ın kas fonksiyonu düşüşünü yavaşlattığı gösterildi. Tedavi verilen çocuklar, plasebo alanlara göre dört basamaklı merdiven çıkmak için ortalama 1.78 saniye daha az zaman harcadılar.

Duvyzat ayrıca, motor fonksiyonu ölçen bir ölçüm olan North Star Ambulatuvar Değerlendirme (NSAA) skorundaki bir düşüşü yavaşlattı. Duvyzat alan çocuklarda NSAA skorları %40 daha az azaldı.

Ayrıca, Duvyzat alan katılımcıların kaslarına yağ dokusu birikmediği gözlemlendi. Özellikle, terapi, uyluk kasına %30 daha az yağ infiltrasyonuna neden oldu.

EPIDYS'te Duvyzat ile bildirilen en yaygın yan etkiler arasında ishal, karın ağrısı, trombosit sayısının düşmesi ve trigliseridlerin yüksek seviyeleri yer alıyordu. Tedaviyle ilişkili ciddi veya şiddetli yan etki bulunmadı. Yan etkiler izleme ve doz ayarlamaları ile yönetildi.

"DMD'de anlamlı faydalar sağlayabilecek yeni tedavilere büyük bir ihtiyaç var," diyen Craig M. McDonald, MD, California Üniversitesi Davis Sağlık Merkezi'nde EPIDYS deneyi araştırmacısı.

"Duvyzat'ın eşsiz işlem mekanizması, olumlu bir risk/fayda profili sergiledi ve hastalık ilerlemesini geciktirme yeteneği, DMD ile yaşayan bireyler için standart bakımın önemli bir bileşeni olma potansiyelini destekliyor," diye ekledi McDonald.

Italfarmaco'ya göre, devam eden açık etiketli, uzun vadeli güvenlik ve tolere edilebilirlik çalışmasında (NCT03373968) ortanca takip süresi ek üç yıldır.

Avrupa'da Duvyzat, DMD tedavisi olarak düzenleyici incelemenin altındadır. Avrupa Birliği düzenleyicileri tarafından yetim ilaç tasarımına sahiptir.

ABD'de, givinostat'a yetim ilaç, hızlı izleme ve nadir pediatrik hastalık tasarımları verildi. Yetim ilaç durumu, nadir hastalıklar için tedavilere verilirken, nadir pediatrik hastalık tasarımı, bu tür koşullar için, özellikle 18 yaşından küçük hastaları etkilediğinde verilir. Hızlı izleme durumu gibi, tedavilerin daha hızlı incelenmesi ve hastalara ulaşması için tasarlanmışlardır.

Bettica, Italfarmaco'nun "şu anda odaklanmanın, Duvyzat'ı ABD'de DMD yönetimi için bir tedavi olarak mümkün olan en kısa sürede mevcut hale getirmek olduğunu" söyledi.

"Bu dönüm noktası FDA onayına ulaşmamızda merkezi bir rol oynayan DMD ile yaşayan ve kendilerine adanmış bakıcıların desteği için minnettarız," dedi Bettica.

Şirketin belirttiğine göre, Italfarmaco'nun bir yan kuruluşu olan ITF Therapeutics, Duvyzat'ın ABD'deki ticarileştirilmesinden sorumlu olacak.

Bu içerik https://musculardystrophynews.com/news/fda-approves-oral-givinostat-now-duvyzat-treat-duchenne-md/ alıntılanarak DMD DAYANIŞMA PLATFORMU tarafından Türkçe diline çevrilmiştir.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال