Türkiye'de ilk kez bir Duchenne Musküler Distrofi hastasına yapay kalp cihazı takılmasıyla, 13 yaşındaki Onur Efe'nin hikayesi mucizevi bir dönüşümle dolu. Kas hastalığından etkilenen Onur Efe'nin kalbi, hastalığının ilerlemesiyle yüzde 20 kapasite ile çalışmaya başlamıştı. Ancak doktorlar, tüm riskleri göze alarak Onur Efe'ye yapay kalp cihazı yerleştirdi ve kalbi yeniden normal bir şekilde çalışmaya başladı. Bu girişim, Türkiye'deki DMD hastaları için umut ışığı oldu.
Onur Efe'nin babası Kamil Tüfek, yaşadıkları süreci anlatırken duygusal anlar yaşadı. "Yüzde 99 masada kalır, yapamayız dediler. İşte Süha hocam sağolsun bize bir evlat bağışladı. Böyle sağlıklı bir çocuktu Onur Efe." diyerek doktorların ve tedavinin önemini vurguladı.
DMD, vücuttaki kasların zamanla zayıflamasına ve hasar görmesine neden olan genetik bir hastalıktır. Onur Efe, bu hastalığı üç buçuk yaşında öğrendi. Hastalık, kalp kaslarını da etkilediği için yapay kalp cihazı takılması zorunlu hale geldi.
Tedavi sürecini açıklayan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, "Giderek ayaklar, kollar etkilenmiş, solunum kasları yüzde 80 oranında etkilenmemişti. Bu bizim için bir fırsattı ve o fırsatta da bu cihazı implante ettik. Kalp kası yüzde 20 performansa düşmüştü. Şu anda çok şükür normal bir kalp ve dolaşım performansına ulaştık. Bu cihazla en azından çok daha uzun bir yaşam süresi onu bekliyor." şeklinde konuştu.
Onur Efe'nin annesi Tülay Tüfek de, oğullarının hastalıkla mücadelesini ve yaşadıkları zorlu süreci anlattı. "Dördüncü sınıfa kadar normal yürüyebiliyordu. Koşamıyordu ama hani yürüyebiliyordu. Kendi ihtiyaçlarını görebiliyordu. Dördüncü sınıftan sonra akülü sandalyeyi bu şekilde hayatını idame ettiriyordu. 5 sefer Hindistan olayımız var. Kök hücre orada yaptırdık. Tabii bu tedavi amaçlı değil fakat ne kadar öteleyebilirsek diye." şeklinde konuştu.
Onur Efe'nin yapay kalp cihazıyla hayata bağlanması Türkiye’deki diğer DMD hastalarına da umut oldu.