PGN-EDO51: PepGen'in Ekzon 51 Atlama İlacında İlk Hastaya Doz Verildi

Duchenne Müsküler Distrofi (DMD) hastaları için ekzon 51 atlamaya uygun hastalarda tedavi adayı olan PepGen'in PGN-EDO51'ini değerlendiren Faz 2 klinik çalışmada doz uygulamasına başlandı.

PepGen'in CONNECT1-EDO51 (NCT06079736) adlı klinik çalışması, PGN-EDO51 adlı deneysel tedavinin yaklaşık 10 hastada güvenlik ve ön çalışma etkinliğini değerlendirecek. Şirketin açıklamasına göre, ara sonuçlar ikinci yarıyılda açıklanması bekleniyor.

PepGen'in Başkanı ve CEO'su James McArthur, “DMD ile yaşayan insanların hayatını gerçekten iyileştirebilecek tedaviler geliştirme taahhüdümüzde bir kilometre taşı olan CONNECT1-EDO51 klinik denemesinde ilk hastaya doz vermiş olmaktan memnuniyet duyuyoruz,” dedi.

Güvenlik verileri değerlendirilirken PGN-EDO51'in artan dozları - şu anda üç seviyede ayarlanmış durumda - deneme katılımcılarına verilecek.

DMD hastaları, kas liflerinin yapısı ve bütünlüğü için hayati önem taşıyan bir protein olan fonksiyonel distrofinin eksikliğine neden olan DMD geninde kusurlar taşırlar. Distrofin fonksiyonu olmadan, hastalar kas zayıflığı ve atrofi ile karakterize ilerleyici kas dejenerasyonu yaşarlar.

Tıpkı protein kodlayan diğer tüm genler gibi, DMD geni de protein yapımı için talimat veren DNA zinciri boyunca segmentler içerir. Bu segmentler arasında, genin proteinlere çevrilmesi için sadece ekzonları içeren olgun kodun üretildiği çıkarılan veya atılan diğer segmentler olan intronlar bulunur.

DMD'ye neden olan mutasyonlar, intronlar çıkarıldıktan sonra bir veya daha fazla ekzonun kaybına yol açar, bunun sonucunda işlevsiz veya hiç olmayan bir distrofin proteini oluşur.

Ekzon atlama, küçük DNA veya RNA zincirlerinin, oligonükleotidlerin, bir ekzondan geçiş yapmasını sağlayan bir DMD tedavi stratejisidir. Bu, kalan ekzonların birleştirilmesine olanak tanır, böylece daha kısa, ancak hala işlevsel bir distrofin proteini üretilir.

PGN-EDO51, DMD genindeki ekzon 51 üzerinde atlama yaparak, tüm DMD hastalarının yaklaşık %13'ünün potansiyel olarak faydalanabileceği bir ilaçtır.

Exondys 51 (eteplirsen), 2016'da ABD'de onaylanan Sarepta Therapeutics tarafından geliştirilen başka bir ekzon 51 atlama tedavisidir.

PepGen, PGN-EDO51'i kaslara ulaştırmak için özel Enhanced Delivery Oligonucleotide (EDO) platformunu kullanıyor. Şirket, bu yaklaşımın diğerlerine göre daha etkili ekzon atlama sağlayacağını belirtiyor.

PepGen'in klinik öncesi çalışmaları, PGN-EDO51'in bir başka oligonükleotid tedavisine kıyasla ekzon 51 atlamasında daha etkili olduğunu gösterdi. Bu, hastalarda distrofin üretiminde daha yüksek seviyelerin elde edilmesine dönüşebilir.

Geçen yıl, Kanada'da PGN-EDO51'in 32 sağlıklı gönüllüde değerlendirildiği bir Faz 1 çalışması başlatıldı. Tek dozlu çalışmanın verilerine göre, damardan veya intravenöz infüzyon yoluyla verilen tedavi, 15 mg/kg'a kadar olan dozlarda genellikle iyi tolere edildi.

PGN-EDO51, başka exon 51 atlama yöntemleri için halka açık klinik verilerine kıyasla tek bir dozdan sonra en yüksek ekzon 51 atlama seviyelerini oluşturdu. 10 mg/kg dozunun ardından yaklaşık bir ay sonra ortalama ekzon 51 atlama seviyesi %1,4 ve en yüksek seviye %3,8'e ulaştı. Genel olarak, tüm katılımcılar ekzon atlama gösterdi.

CONNECT1-EDO51, ekzon 51 atlama yapılabilir durumda olan 8 yaş ve üzeri erkek DMD hastalarında PGN-EDO51'in çeşitli artan dozlarını değerlendirecek.

Protokol gereği başlangıç dozu 5 mg/kg olacak, ardından 10 mg/kg'ye çıkarılacak. Komitenin değerlendirmesine dayanarak, önceki dozların güvenlik verileri göz önünde bulundurularak ek hastalarda daha yüksek doz artışları belirlenecek.

Dört aylık dozdan sonra, kaslardaki oligonükleotid seviyeleri ölçülecek, ekzon atlama ve distrofin protein üretimi incelenecek.

PepGen yetkilisi McArthur “Faz 1 sağlıklı gönüllü çalışmamızda tek doz PGN-EDO51 ile elde edilen ekzon atlama seviyelerine dayanarak, 2024 ortasında CONNECT1-EDO51 için planlanan ilk veri okumamızı 5 mg/kg PGN-EDO51 doz seviyesinde DMD hastalarında bekliyoruz.”  dedi.

PepGen, DMD için ekzon atlama tedavileri de dahil olmak üzere bir dizi EDO platformunu kullanıyor. Şu ana kadar, klinik öncesi çalışmalar umut verici sonuçlar elde etti ve ekzon atlama tedavilerini ekzon 53 (PGN-EDO53), 44 (PGN-EDO44) ve 45 (PGN-EDO 45) atlama yapılabilir durumdaki hastalar için geliştiriyor.

Son olarak, şirket, erişkinlikte başlayan bir kas distrofisi alt türü olan myotonic distrofi tip 1 (DM1) için PGN-EDODM1 adlı bir tedavi de geliştiriyor. FDA, bu tedavinin test edilmesine yönelik klinik bir engeli 2023 yılında kaldırdı. FREEDOM-DM1 adlı Faz 1 çalışmasında dozlama geçen yılın kapanışından önce başladı.

Bu içerik DMD DAYANIŞMA PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال