Becker Musküler Distrofi (BMD) hastası olan erkek çocukların bilişsel yeteneklerinin zaman içinde sabit olduğu ancak bazı alanlarda zorluk yaşadığı bildiriliyor. Yapılan küçük bir çalışma, bu çocukların çalışma belleği ve yürütücü işlevle ilgili sorunlar olabileceğini gösteriyor.
Yapılan araştırmalar, BMD'li çocukların düzenli bilişsel ve psikiyatrik izleme erişimi sağlaması gerektiğini vurguluyor. Böylece, olası sorunlar tespit edilip ele alınabilir.
"Neuromusküler Bozukluklar" dergisinde yayımlanan "Bir kohortta Becker kas distrofisi pediatrik hastalarında nöropsikolojik ve davranışsal profilin evrimi" başlıklı çalışma, 17 BMD'li erkek çocuğunun katılımıyla gerçekleştirildi. 5 ile 18 yaşları arasındaki bu çocuklar, bilişsel ve psikiyatrik testlere tabi tutuldu ve bir yıl sonra tekrar test edildi.
Çalışma sonuçları, çoğu skorun normal aralıklarda olduğunu ve genellikle zaman içinde çok fazla değişiklik olmadığını gösterdi. Ancak, yürütücü işlevlerin ve çalışma belleğinin bir yıl sonra başlangıç ölçümlerinden daha zayıf olduğu gözlendi.
Bilim insanları, bu sonuçların küçük bir çalışma süresince elde edildiğini ve ölçülen farklılıkların ne kadar anlamlı olduğunun tam olarak anlaşılmadığını belirtiyorlar. Ancak, bulgular, bazı BMD'li çocukların "öğrenme bozuklukları" yaşamaya başlayabileceğini ve ek destek gerektirebileceğini gösteriyor.
Sonuç olarak, araştırmacılar, bu çocukların gelişimi sırasında bilişsel ve nöropsikolojik profillerinin rutin olarak izlenmesi gerektiğini vurguluyorlar. Bu yaklaşımın, olası sorunların erken tespiti ve çocukların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi konusunda önemli olabileceğini belirtiyorlar.
Bu içerik DMD DAYANIŞMA PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır.