Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, DMD hastalığını nano boyutta görüntüleyerek Türkiye'de bir ilke imza attı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Türkiye'de bir ilke imza atarak, Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastalığını nano boyutta görüntülemeyi başardı.

Proje yöneticisi Doç. Dr. Ali Taghizade

Üniversitenin Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri, DMD kas hastalığına yönelik umut verici bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışma sayesinde gen transferi uygulanan hücrelerin nano ve mikro boyutta üst düzey analizi mümkün hale geldi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, DMD hastalığının kasları zayıflatan ve fonksiyon kaybına yol açan genetik kökenli bir kas hastalığı olduğunu belirtti. Üniversite olarak bu hastalıkla mücadelede önemli bir adım attıklarını ifade eden Beydemir, üniversiteye bağışlanan insan hücrelerinin FE-SEM cihazı ile incelenmesinin, hastalığın teşhisi ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi açısından büyük bir gelişme olduğunu vurguladı. Elde edilen verilerin DMD hastalığının patogenezini daha iyi anlama ve tedavi seçeneklerini geliştirme konusunda önemli bir kaynak oluşturduğunu dile getirdi.

Bu inovatif çalışma, DMD hastaları ve aileleri için büyük bir umut kaynağı olarak görülüyor. Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji branşı öncülüğünde gerçekleştirilen bu çalışma, sağlık alanında öncü bir rol üstleniyor ve DMD ile ilişkili moleküler süreçleri aydınlatma yolunda umut verici bir adım olarak kayda geçiyor."

Bu haber DMD DAYANIŞMA PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال