DMD hastaları için geliştirilen SOLİD mikro distrofin gen terapisi SGT-001

Solid'in SGT-001'i, Duchenne'in altında yatan genetik nedeni ele almak için tasarlanmış yeni bir adeno-ilişkili viral (AAV) vektör aracılı gen terapisidir.

Duchenne MD, distrofin proteininin yokluğuyla sonuçlanan distrofin genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. SGT-001, vücuda mikrodistrofin adı verilen sentetik bir distrofin geni veren sistemik olarak uygulanan bir gen terapisi adaydır. Bu mikrodistrofin, kaslarda eksprese edilen ve nöronal nitrik oksit sentaz (nNOS) dahil olmak üzere temel ilişkili proteinleri stabilize eden fonksiyonel bir protein üretir.

Solid'in klinik programından elde edilen veriler, SGT-001'in, genetik mutasyon ve hastalık aşaması ne olursa olsun, Duchenne'in ilerlemesini yavaşlatma veya durdurma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Solid miktodistrofin gen terapisi SGT-001

Solid ilk olarak 2017 yılında gen terapisi çalışmalarına başladı. Solid miktodistrofin gen terapisi Faz 1b aşamasında böbrek ve karaciğerde oluşan ciddi yan etkiler nedeniyle durdurulmuştu. Şirket gen terapisinin yan etkilerini ortadan kaldırarak denemelerine 2021 yılında tekrar başladı.

Solid, SGT-001 için Faz I ve II klinik deneylerine kaydı kapattı. Bugüne kadar 9 katılımcı SGT-001 aldı, bu katılımcılar SGT-001'in etkisinin anlaşılması için 5 yıl boyunca takip edilmeye devam edilecek.

Solid, gen terapisi programlarını ilerletmek ve gen terapileri için ilaç geliştirme yolunda gerekli bir adım olan ticari üretim sürecini başlatmak için yeni hasta kaydını durdurma kararı almıştı. Solid, 2023 yılı içerisinde ticari ürünle kliniğe tekrar dönerek yeni hasta kaydı almayı hedefliyor.

Solid firması Ekim 2022 yılında tedavi ile ilgili son gelişmeleri bir mektup ile paylaştı.

Sevgili Duchenne Topluluğu,

Bu sabah yayınlanan bir basın açıklamasında , şirketimizin stratejisiyle ilgili bir güncelleme paylaştık ve Duchenne için gen terapisi programlarımızın her ikisini de ilerletme taahhüdümüzü yineledik: SGT-001 ve SGT-003. Sizlere devam eden çalışmalarımız ve çalışmalarımızın geleceği hakkında detaylı bilgi vermek istedik.

SGT-001

İki yıl önce SGT-001 gen terapisi uygulanan hastalara ilişkin verileri geçen ay paylaşmıştık. Bu veriler, fonksiyonel, pulmoner ve hasta tarafından bildirilen sonuçlar doğrultusunda hastalığın doğal seyrine göre iki yıl sonra ciddi fayda sağladığını göstermiştir.

Bu sabah sağlanan güncellemede, FDA katılımına geçiş yapmak ve gelecekteki klinik faaliyetleri planlamak için IGNITE DMD Faz I ve Faz II klinik çalışmasına hasta kaydını tamamlamaya karar verdiğimizi duyurduk.

Çalışma protokolüne göre, doz verilen tüm hastalar, tedaviden 5 yıl içerisindeki planlanmış tüm takiplerine devam edecektir.

Bir yıl sonra tedavi alan dokuz hastanın tümünden elde edilen verilerin analizini gerçekleştireceğiz..

Çalışmanın tamamına ilişkin bilgileri ve bireysel hasta verilerini tüm çalışma katılımcılarının kullanımına sunmayı planlıyoruz.

Ayrıca SGT-001 için ticari olarak ölçeklendirilmiş geçici transfeksiyona dayalı bir üretim sürecine geçiş yapacağız. Sağlam bir üretim analizinin ardından, geçici tabanlı bir sürece geçerek yüksek kaliteli bir ilaç ürünü üretebileceğimize ve üretilebilirlik ve klinik tedarik yeteneklerinde iyileştirmeler görebileceğimize inanıyoruz.

Bu durum şirketin araştırmalara kaydını tamamlaması için bir fırsattı. Bu geçiş sürecinde iyi bir şekilde ilerliyor olacağız. SGT-001 ile kliniğe nasıl hızlı bir şekilde dönebileceğimizi belirlemek için FDA ile çoktan iletişime geçtik. 2023'ün ilk yarısında SGT-001 dozlamasına devam etmeyi umuyoruz.

Bu vesileyle, DMD'li hastalara ve klinik araştırmalara katılmayı seçen tüm hasta ve ailelere sonsuz şükranlarımızı sunmak istiyoruz. Klinik deneylere katılma konusundaki cesaretiniz ve istekliliğiniz olmasaydı, Duchenne için anlamlı tedaviler geliştirme arayışımızda bu önemli bilimi ilerletemezdik.

SGT-003

Ayrıca kasla ilgili gen terapilerinin iletimi için anlamlı avantajlara sahip olabileceğine inandığımız yeni nesil bir kapsid adayı olan SGT-003'ü destekleyen yeni verileri paylaştık. Yeni kapsidimizde bir raportör transgen kullanan insan olmayan bir primat çalışmasından elde edilen yeni veriler, AAV9'a kıyasla artmış kas tropizmi, azalmış karaciğer biyodağılımı ve iyileştirilmiş verimlilik gösterdi. Bu sonuçlar daha önceki in vitro ve in vivo sonuçlarla tutarlıdır. AAV9 ile karşılaştırıldığında, yeni kapsidimiz ile geliştirilmiş kas tropizminin yanı sıra Solid'in mikrodistrofin ekspresyonunun iyileştiğini öneren fare modellerinde yapılan çalışmalar. Duchenne için SGT-003 programında, bu yeni kas tropik kapsidi farklılaştırılmış mikrodistrofinimiz ile birleştiriyoruz. Bu ilgi uyandıran yeni veriler bizi heyecanlandırıyor ve 2023'ün başlarında olması beklenen IND sunumu için doğru yolda ilerliyoruz.

Solid'i bu iki gelecek vaat eden gen terapisi programının arkasında durma kararımızın bir sonucu olarak, kaynaklarımızı yeniden odaklamak için bazı zorlu seçimler yapmak zorunda kaldık. Organizasyonel değişiklikler kapsamında, iş gücümüzü yaklaşık yüzde otuz beş oranında azaltacağız ve SGT-001, SGT-003 ve yeni nesil kapsidlerle ilgili olmayan diğer araştırma ve geliştirme programlarımızın faaliyetlerini azaltacağız. Misyonumuzu ilerletmek için yorulmadan çalışan her çalışanımızın çabaları ve katkıları için minnettarız.

Solid'e sürekli desteğiniz için teşekkür ederiz. Her zaman olduğu gibi, Duchenne topluluğuna bağlılığımız sarsılmaz. Anlamlı tedaviler geliştirme ve Duchenne'li hastaların yaşamlarını iyileştirme birleşik hedefine yönelik kararlılık ve aciliyetle her gün çalışmaya devam edeceğiz.

SGT-003 Hakkında

Solid'in Duchenne tedavisi için yeni nesil gen tedavisi adayı olan SGT-003'de geliştirmektedir. Bu yeni gen terapisi SGT-001'e dahil edilmiş tescilli ve farklılaştırılmış mikrodistrofin yapısını yeniden oluşturmak için tasarlanmış, yeni bir gen terapi adayıdır. SGT-003, çeşitli invitro ve invivo modellerde AAV9 ile karşılaştırıldığında, iskelet ve kalp kasına artan dağıtım ve ekspresyon ve karaciğer hücreleri için azaltılmış tropizm ile gelişmiş biyolojik dağılım göstermiştir. Solid, 2023 yılı içeresinde SGT-003 gen terapisi çalışmasına hasta kaydı yapacağını bildirmiştir.

Solid gen terapisi SGT-001 hakkında son gelişmelere; https://classic.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03368742 adresinden takip edebilirsiniz.

>> DMD Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu içerik DMD DAYANIŞMA PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال